Saturday, April 18, 2015

FLASHBACK TO THE PAST

Assalammualaikum w.b.t....

Maaflah yer sebab lewat malam baru mengarang ayat nak update blog. Maklumlah waktu kerja aku tak sama dengan orang lain. Selalunya orang yang kerja jawatan yang sama seperti aku hanya akan bekerja 8 jam. Tapi aku terpaksa kerja 12 jam. Bila cerita kat mereka..mereka akan berasa pelik.


               "Kau planner pun ada shift??"
               "Bukan planner kerja office hour ke??"

Selalunya soalan begitu yang akan dilemparkan. Memang nama jawatan sama. Tapi mereka planning production beforehand. Aku pulak plan operation kontena dalam pelabuhan. Kadang-kadang aku perlu monitor live operation. Hah...amik kau.Time tu lah serabut kepala ni. Kapal pun tidak berhenti keluar masuk, Sebab tu lah planner tempat aku bekerja, kerja lebih 8 jam.Huhu....

Penat memang penat.Stress memang stress. Cuba bagitahu aku, kerja apa yang tak stress. As long as kau makan gaji kau akan stress tak kira lah kerja yang kau buat itu mudah atau tidak.

Diam tak diam hampir setahun jugak aku menyepi dari alam blogging ni. Dan diam tak diam jugak sudah setahun aku bekerja di sini. Meh sini aku cerita sedikit tentang company aku ni.


                            Company name: Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP)
                            Logo




Kiranya PTP juga adalah salah satu nadi kemajuan dan perkembangan ekonomi di Johor. Mostly mereka yang bekerja di PTP adalah kaum ADAM @ kaum lelaki. GIRLS memang golongan minoriti di PTP. But dont think because we, women, are minority you can treat us as u deem right.Hehe... serious pulak kite bila berbicara.

Ni haa..aku nak tunjuk gambar office aku and kawasan port. Ni gambar sume aku amik dari google okeh...:



Jentera yang tinggi ni kami gelar sebagai Quay Crane. Seriously memang sangat  gayat kalau korang panjat ..apatah lagi turun...Memang sekali je aku naik masa training untuk job planner.


Yang atap beralun ni adalah Wisma PTP. Tempat dimana aku bekerja. 


Seriously, kerja disini memang sangat menarik. Kadang ada perkara yang kau terfikir tak akan buat kau 'ter' buat disini.




Officially,


 
                                        We're the same.....


Follow / visit  my social site:

                # Wordpress    : https://irenelivesdaily.wordpress.com/
                # Instagram     : irenelivesdaily
                # Facebook      : Irenelivesdaily
                #Twitter          : irenelivesdaily

Friday, April 17, 2015

Kembalinya Seorang Srikandi: Dimana Saya..Kemana Saya....Saya Seorang Blogger

Assalammualikum W.B.T

Lama dah rasanya aku tak meng- update blog ni. Bukannya tak sudi…tetapi kekangan masa kerana waktu kerja yang padat dan kerja yang padat. Tak pernah sekali pun aku melupakan tempat aku mencurahkan idea dan berkongsi perasaan tika gembira mahupun sedih..
                                
                       “ I LOVE MY BLOG ”……damn much.

Kepada pembaca setia aku…..
Erk…..aku ada ke loyal readers??...Takpelah aku perasan sendiri.Bukan ada orang yang kisah pun . Sambung balik…
Kepada pembaca setiaku …….
aku harap korang masih setia membaca blog aku. Tahun ini aku berazam untuk kembali aktif semula ber-blogging. Tell you what, there will be so much stories that gonna be posted on this blog.

Untuk pengetahuan korang semua, aku ada membuat satu lagi blogging site. Boleh lah korang visit ke laman berikut:
              
                # Wordpress    : https://irenelivesdaily.wordpress.com/
                # Instagram      : irenelivesdaily
                # Facebook      : Irenelivesdaily



Officially,



                                                          We’re the same…..

Friday, January 10, 2014

LATEST ACTIVITY

Hi....long time no see as i've been busy with my interview. After my practical ends, i work at Citibank Singapore outsource centre in Malaysia....if i were offered with permanent jobs, i will consider to work for a long time.But as i were offered with contract job for 1 year, there were no security at all. So,i work there for 3 month only......

After that "Lepak-ing" at home......There are also a few interview that im going such as quick & easy sdn bhd at Petaling Jaya, AEON , GIANT and so on. I were offered with job position at quick and easy as well as at AEON. I decline both...dont know why but i just felt that i need to decline.

On december 2013, i saw a vacancy advertisement in jobstreet.com..the advertisement stating a vacancy at Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd(PTP). I know about PTP but not familiar with the company.The position offered was PORT OPERATION PLANNING APPRENTICE...with starting salary of RM2000. Me..a fresh graduate with zero knowledge about port,i think its ok....so i assume the salary would be on the range of RM2000 to RM2300 if i accepted to be permanent staff....So,i apply for that job on jobstreet.com

On 13th of december i come to PTP as i were instructed to come a week before.The interview were done at their building which is Wisma PTP. This is the first time that i come to an interview that actually take one day....its not like from the morning till evening there are interview session. We're actually were given a briefing session,introduction, assesment which include IQ test as well as Q & A session...late in the evening they conduct the interview session.

Thanks to All Mighty Allah coz not long after i exit the interview room, the interviewer come to see me to give a form paper for medical check up purposes...which means that i'm accepted to work there.

During the briefing session, we're told during the first 8th month of apprentice, our allowance is RM 2000....after we enter probation period for 6 month, the salary increase to be RM 2500 (during probation we're already in executive level which our position will be named as Associate Planner). Then, after we become confirmed staff, our salary will increase again but they did not let us know how much.

So, the latest news that i receive is i was asked to report for duty on 3rd of February 2014 which means next month.....did i tell you that this company is government-linked company (GLC)...?...yes,it is.Even my degree not really match with the job field. No wonder my lecturer said we're very lucky for taking Bachelor in Business Administration (BBA) majoring in Internation Business as this course is hot item in job market.



So,till here that i will update....Bye..





Monday, November 25, 2013

79th UITM CONVOCATION

Finally,
Officially a graduate of BBA (Hons) International Business....

I'm going there with my mother as well as my special one....

Wednesday, September 11, 2013

STUDENT AND AFTER LIFE

Student and after life??? What does it mean?? Ecece...speaking London pulak dah....
Al maklum baru je ada kesempatan kali ini untuk update status....opsS..update post....

Ke mana hilangnya aku buat kesekian lamanya???
Actually aku sibuk working..working..n working.........
Habis je practical aku dapat offer kerja...so aku grab la.....

So aku kerja kat CITIBANK for starting with the position of front line officer.....
Wish me luck

Friday, May 31, 2013

SOSEK-SOSEK @ Dataran Pahlawan, Melaka

Hi all,
Lama dah aku tak update blog kan??? Sorry la yer...busy sesangat sejak berkerja ni...
Ecece...macam la aku ni da ada kerja permanent...Padahal just budak intern kat sana......
But seriously i'm buzy coz my supervisor is not coming as she's on maternal leave.......
So, the assistant had to take over my supervisor's job and I had to take over the assistant's job....
Let me introduced the assistant......

At Office
The girl wearing blue blouse is the assistant...Her name is khadijah.Same age as me....Ohoho..by the way, hari ni baru dapat news yang assistant tu dah naik pangkat jadi executives...Congrats...
Oops....sorry.Kalau dah melarat speaking, lupa lak nak full stop. So, kenapa SOSEK-SOSEK @  Dataran Pahlawan ? Haa...aku nak cerita la ni. Oleh kerana stress yang tak sangat pun kat tempat kerja....aku pergi lah holidaying kat Melaka.....With whom??? Jeng...Jeng...Jeng...



Ni lah dia orangnya......Siapa dia????? Hmm...cuba teka...:)...
Actually aku pergi jumpa advisor kat shah alam....Alang2 dah lalu melaka,kitorang singgah la kat Dataran Pahlawan.....
Before that, tau tak Dataran Pahlawan Melaka kat mana???
Kalau tak tau..boleh la korang rajin-rajinkan tangan untuk google map ke Melaka....
A little bit hot there....I suggest you wear your cap for those yang rasa dia tu puteri lilin ke putera lilin ke.....
Antara tempat-tempat yang kami kunjungi adalah seperti berikut :

1. A Famosa
    Bukan resort A Famosa yang ada banyak theme park tu yer kawan-kawan.....
    Tapi bangunan  tinggalan sejarah pendudukan Portugis...........
Ihsan GOOGLE

    Maybe ada yang berpendapat no use datang ke sini.....
    Tapi you know what, scenery dia sangat cantik..............
    Tak percaya.....cuba intai sikit gambar kat bawah ni....

Saturday, May 4, 2013

Looking forward to the future or safety day????

Looking forward to what????
Actually guys on 25th april,my company which i'm doing my practical right now are celebrating their safety day....
We celebrating the ceremony by listening to Cikgu Wong...our speaker from metta solution if i'm not wrong.....and also we done some LDK.
      Tell you what...i'm the mc for the event ...so,it became disaster a little bit but my general manager,mr ewington praise me for my performance????ok....then i think the way i'm mc-ing the event is the level that are acceptable by westerners...WOW!!!!
      Below are a few picture that snapped by me: